Znanstvena podrška homeopatiji – Francuski virolog Luc Montagnier


Luc Montagnier, francuski virolog (2008. g. dobitnik Nobelove nagrade za otkriće virusa AIDS -a) je iznenadio znanstvenu zajednicu podrškom homeopatskoj medicini. U izvanrednom intervjuu objavljenom u časopisu Science 24. 12. 2010. g. se poziva na svoje eksperimentalno istraživanje koje potvrđuje jedno od kontraverznih obilježja homeopatske medicine koja koristi doze tvari koje su podvrgnute uzastopnom razrijeđivanju uz snažno potresanje između svakog razrijeđivanja. Moderni znanstvenici tvrde da u takvim razrijeđenjima nijedna originalna molekula ne ostaje u otopini. Montagnierovo istraživanje (i ostalih mnogih njegovih kolega) potvrđuje da elektromagnetski signali izvornog lijeka ostaju u vodi i imaju dramatične biološke učinke. Montagnier izjavljuje: “Ne mogu reći da je homeopatija u svemu ispravna.

Ono što sada mogu reći da su velika razrijeđenja (koja se koriste u homeopatiji) ispravna. Visoka razrijeđenja nečega nisu ništa. To su vodene strukture koje oponašaju izvorne molekule.“ On se poziva na svoje novo istraživanje elektromagnetskih valova koji potječu iz visoko razrijeđene DNK različitih patogena: “Ono što smo otkrili je da DNK proizvodi strukturne promjene u vodi, koje postoje pri vrlo visokim razrijeđenjima i koje dovode do rezonantih elektromagnetskih signala koje možemo izmjeriti. Ne stvara sva DNK signale koje možemo otkriti pomoću našeg uređaja. Signali visokog inteziteta dolaze od bakterijske i virusne DNK.“ Smatra da će ova nova promatranja dovesti do novih liječenja mnogih uobičajnih kroničnih bolesti uključujući i autizam, Alzheimerovu bolest, Parkinsonovu bolest i multiplu sklerozu. Homeopatija već danas koristi visoko dinamizirana razrijeđenja bakterijskih i virusnih patogena te uspiješno liječi bolesti koje isti uzrokuju. To su nodoze kandide, Escherichie coli, Epstein Barr virusa, streptokoka i mnogih drugih. Danas se nodoze popularno nazivaju „homeopatskim cjepivima“.

S obzrom da mu francuski zakon o mirovinama ne dozvoljava rad (78) u javnom zavodu a i mala je vjerovatnost da će za istraživanje dobiti sredstva od Big Pharme ili nekih drugih konvecionalnih agencija za financiranje istraživanja zbog atmosfere antagonizma prema homeopatiji i prirodnim mogućnostima istraživanja, Montagnier je preuzeo novo radno mjesto na sveučilištu Jiaotong u Šangaju u Kini (ovo sveučilište nazivaju „kineskim MIT-om“) gdje radi u novom institutu koje nosi njegovo ime. Ovaj rad usredotočen je na novi znanstveni pokret na području fizike, biologije i medicine.