HOMEOPATIJA U EUROPI I SVIJETU


 Homeopatija u razvijenim europskim zemljama

Više od 5000 liječnika u Njemačkoj prakticira homeopatiju,a isti toliki broj praktičara nemedicinske struke pruža usluge homeopatskim savjetovanjem, potpuno punopravno s liječnicima iako oni to nisu, što se u Njemačkom zakonodavstvu naziva „Helipraktiker“.

Švicarska vlada izjednačila je status homeopatije sa službenom medicinom te je od 1. 7. 2017. g. liječenje homeopatijom pokriveno obaveznim zdravstvenim osiguranjem.Takva je odluka rezultat provedenog istraživanja i referenduma 2009. g. kada se 67 % stanovnišva u Švicarskoj izjasnilo da homeopatija treba biti uključena na listu plaćenih zdravstvenih usluga.

Engleska kraljevska obitelj već generacijama koristi i zagovara primjenu homeopatije. Kraljica majka uvijek putuje u pratnji svog homeopata i ne zaboravimo da je uz takvu terapiju doživjela 101 godinu. Princ Charles je na svom imanju u Škotskoj otvorio 2019. g. holistički centar koji pruža usluge homeopatije, refleksologije i akupunkture. Također je i pokrovitelj Homeopatskog fakulteta (Faculty of Homeopathy). O homeopatiji je pisao: „Homeopatija pruža holistički pristup koji stavlja pacijenta u središte, uz mali rizik, niske troškove i minimalnu tehnologiju. Stoga zdrav razum nalaže da se homeopatske bolnice sačuvaju u interesu zdravlja nacije.

Francuska je jedna od zemalja u kojoj je homeopatija vrlo raširena. Više od 40% stanovništva u Francuskoj koristi homeopatiju. Boiron je svjetski poznata francuska tvrtka koja proizvodi homeopatske remedije. Danas je francuska homeopatija jedna od nekoliko metoda homeopatije te se uz indijsku homeopatiju uči na studijima homeopatije. Skoro u svakoj ljekarni u Francuskoj uz alopatske lijekove i fitofarmake možete naći i homeopatske remedije.

Homeopatija u Rusiji

Rusija razmatra uključiti homeopatiju u program studija medicine. Zaključak okruglog stola bio je „…metoda alternativne medicine koja je u potpunosti primjerena za prevenciju i liječenje različitih bolesti, komplementarna s drugim metodama klasične medicine…“ Čak 49 % stanovništva Rusije koristi homeopatiju.

Homeopatija u Indiji

Indija je zemlja u kojoj se homeopatija prakticira u bolnicama i uči na medicinskim koledžima. Homeopatija je u Indiji priznata metoda liječenja temeljem zakona iz 1973. g. (Homeopathy Central Council Act). Jedinstveni sustav edukacije u području homeopatije uspostavljen je u Indiji još 1983. g. AYUS sustav čine bolnice, obrazovne institucije i registrirani praktičari. Prema AYUSH podacima u Indiji trenutno postoji preko 3 300 homeopatskih bolnica, 21 000 homeopatskih ljekarni, 485 homeopatskih koledža i oko 725 000 liječnika koji se službeno bave homeopatijom. Veličina homeopatskog tržišta je oko 26 milijardi Indijskih rupija (419 milijuna američkih dolara).