BACHOVE KAPI


Očigledno, prvi je način da se spriječi širenje i jačanje bolesti da prestanemo raditi one stvari koje jačaju njezinu moć. Drugi je način da izbrišemo mane iz našeg karaktera koje bi omogućile njeno daljnje napadanje. To postignuće je prava pobjeda, a kada oslobodimo sebe, slobodni smo pomoći drugima. To nije toliko teško koliko nam se u početku čini. Od nas se očekuje da damo sve od sebe, a mi znamo da je to moguće za sve nas, ako slušamo što nam nalaže naša vlastita Duša. Život od nas ne zahtijeva nezamislivu žrtvu. On traži da prelazimo taj put s radošću u našem srcu i da budemo blagoslov onima oko nas, tako da, ako napustimo ovaj svijet samo mrvicu boljim zbog našeg boravka u njemu, tada smo ispunili svoju zadaću.

Za one koji su bolesni, smiren um i usklađenost s Dušom predstavlja najveću pomoć u oporavku. U budućnosti će medicina i njega bolesnika obratiti mnogo više pažnje razvoju toga kod svakog pacijenta, nego što mi danas radimo. Danas kada smo sposobni procijeniti napredak u pojedinom slučaju isključivo materijalističkim znanstvenim metodama, razmišljamo samo o čestom mjerenju temperature i brojnim drugim postupcima, koji više ometaju nego pomažu da se tijelo i um odmore u miru i relaksiraju, što je ključno za oporavak. Nema sumnje da, kada bismo kod prvih znakova neke manje ozbiljne bolesti, mogli izdvojiti nekoliko sati potpune relaksacije kako bismo bili usklađeni s našim Višim Ja, bolest bi nestala.U takvim trenucima trebamo dovesti k sebi djelić te mirnoće, kao što je simbolizirano dolaskom Krista na brod tijekom oluje na Galilejskom jezeru, kada je naredio oluji: „Miruj, budi mirna.

Među lijekovima koji budu korišteni bit će oni koji su dobiveni iz najljepših biljaka i trava koje postoje u ljekarni Prirode koje su božanstveno obogaćene ljekovitim svojstvima potrebnim za um i tijelo čovjeka.

(porijeko navoda: Kompletni radovi dr. Edwarda Bacha, iz knjige Izliječi sebe koju je pripremila i uredila dr. sc. Ana Šafran, BFRP )

Doktor Edward Bach rođen je 24. rujna 1886. g. u mjestu Moseley nedaleko od Birminghama. Studij medicine počeo je na Birmingham University a kasnije Universitiy College Hospital u Londonu gdje je i 1912. g. stekao diplomu dr. med. Prvo je radio kao kirurg a kasnije kao bakteriolog i patolog te je u svom laboratoriju provodio razna istraživanja o cjepivima. Godine 1919. prelazi u London Homeopatic Hospital, gdje počima proučavati homeopatiju. U toj je homeopatskoj bolnici radio na pronalasku homeopatskih cjepiva, nozoda. Pronašao je sedam homeopatskih nozoda koje su i danas u primjeni i predstavljaju preteču današnjih cjepiva. Godine 1928. otkriva novi sustav liječenja pomoću cvjetnih esencija i te je godine otkrio svoje prve biljke Impatiens, Mimulus i Clematis. Godine 1930. napušta London i svoj posao liječnika. Kreće u prirodu i potpuno se posvećuje radu na sustavu liječenja cvjetnim esencijama. Naseljava posijed Mount Vernon u mjestu Brightwell-cum-Sotwell. Svoj sustav liječenja zaključuje sa 38 cvjetnih esencija. Prije svoje smrti 1936. g. objavljuje svoje najznačanije dijelo Dvanaest iscjelitelja i ostale cvjetne esencije u kojem opisuje 38 cvjetnih esencija i njihov način pripreme, metodu izlaganja suncu i metodu prokuhavanja. Svoj je rad prenio na asistente Noru Weeks i Viktora Bullena. Oni su osnovali Bachov centar na posijedu Mount Vernon koji nastavlja širiti i podučavati Bachovu metodu liječenja cvjetnim esencijama.

Doktor Edward Bach je razvio metodu dijagnosticiranja koja se zasniva na negativnim stanjima Duše a ne na fizičkim simptomima. Bach koristi 38 cvjetnih esencija „uzvišenog reda“ koje sadrže određenu osobinu duše koja je u skladu sa određenom ljudskom osobinom, Vrlinom. Svaka ta osobina ima određenu frekvenciju ljudskog energetskog polja. Energetsko polje u okviru određene osobine ili energetskog potencijala se poremeti kada dođe do konflikta između namjere Duše i Ličnosti. Takvo stanje se naziva negativnim stanjem Duše. Cvjetne esencije koje su u harmoniji tj. imaju istu frekvenciju kao i Duša koja je u disharmoniji uspostavljaju kontakt s njom i svojom frekvencijom Duši vraćaju harmoniju. Tada Duša ponovno može kontaktirati s Ličnošću. Ličnost, koja je zarobljena u zbrci i restrikcijama koje su isuviše ljudske, opterečene prošlošću, navikama, duhovnim onečišćenjima tehnologije, nametnutim uvjerenjima, ponovno nalazi svoj put do Vrline ili osobine Duše koja donosi harmoniju i daje smisao našem postojanju na ovoj planeti.

Negtivna stanja Duše dr. Edward Bach je podijelio u sedam skupina:

  1. Za strah
  2. Za nesigurnost
  3. Za nedostatak interesa za sadašnjost
  4. Za usamljenost
  5. Za preosjetljivost na tuđe utjecaje i ideje
  6. Za obeshrabrenje i očaj
  7. Za pretjeranju zabrinutost za dobrobit drugih

Pr. cvjetna esencija Impetation (nedirak) je u harmoniji sa negativnim stanjem Duše koje se manifestira nestrpljivošću, brzopletošću, neovisnošću, brzinom misli i brzinom djelovanja. Dajući cvjetnu esenciju Impetation takvoj osobi ona razvija razumijevanje i tolerantnost prema drugima. Tako će cvjetna esencija White Chesnut ( divlji kesten ) tretirati negativno stanje Duše kod osoba čiji je um zaokupljen upornim, neželjenim i zabrinjavajućim mislima, prolazeći kroz mentalnu torturu i unutarnji dijalog dajući im smirenost i neopterećenost vanjskim utjecajima. Cvjetna esencija Mimulus ( krabuljača ) daje hrabrost da se osoba suoči sa svim zabrinjavajućim situacijama bez straha svladavajući sramežljivost, bojažljivost i usađenost poznatih strahova i predrasuda. 

Postavljajući ovakav sistem liječenja dr. Edward Bach je naglašavao: „ Tretirajte osobu, a ne bolest. Uzrok, a ne posljedicu.“